Ulei de susan vs. Ulei de soia

Suntem siguri că ați auzit măcar o dată de uleiul de susan sau cel de soia și, de ce nu, poate chiar le-ați și testat. Azi am decis să vă spunem mai multe despre beneficiile acestor uleiuri și să le comparăm, pentru a înțelege mai bine cum pot fi folosite în alimentație.

În cazul acestor tipuri de ulei din gama Elixir, principala diferență este denumirea și, implicit, modul de obținere. Uleiul de susan este obținut prin presarea la rece a semințelor, la temperaturi ce nu depășesc 30 de grade, în timp ce uleiul de soia este obținut din prima presare a semințelor de soia. Pentru a scoate substanțele nocive din boabele de soia, acestea sunt încălzite și apoi presate, pentru a se obține uleiul. De aici și denumirea „ulei de primă presă”.

Proprietăți naturale:

Uleiul din semințe de susan Elixir are un conținut ridicat de folat (vitamina B9) și de lecitină, proprietăți care îl fac un ingredient esențial, întrucât ajută la formarea celulelor și reprezintă un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin și cardiovascular. Acesta mai este bogat în vitaminele A, B, E, în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, metionină, fitosterol, dar și minerale precum: calciu, mangan, potasiu, cupru, magneziu și zinc.

Uleiul de soia de primă presă Elixir este o sursă bogată de Omega 3 și Omega 6, acizi grași esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, dar și o sursă naturală de vitamina K.

Beneficii pentru sănătate:

Uleiul de susan este recunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, pentru  conținutul ridicat de magneziu, care ajută la reducerea presiunii arteriale în cazul diabeticilor hipertensivi, dar și la prevenirea cancerului. Folosirea uleiului de susan te ajută să lupți împotriva infecțiilor virale și bacteriene. În medicina Ayurveda, uleiul de susan este folosit ca agent antibacterian și antiviral. Practicienii medicinei holistice folosesc uleiul de susan pentru tratarea gâtului iritat, a infecțiilor provocate de bacteriile stafilococice și de cele fungice.

În timp ce uleiul de soia este o sursă bună de steroli vegetali, în special β-sitosterol. Sterolii inhibă competitiv absorbția colesterolului la nivel intestinal și, astfel, acest ulei poate reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% până la 15%, scăzând totodată riscul de boli de inimă. Este o sursă importantă de vitamina E. Aceasta reprezintă o familie de opt componente antioxidante și previne deteriorarea celulelor prin inhibarea oxidării lipidelor (grăsimii) și formarea radicalilor liberi. Protejează vitaminele solubile în grăsimi de distrugerea prin oxidare și ajută la procesarea vitaminei A în organism. Totodată, uleiul de soia este o importantă sursă de vitamina K, o vitamină care are funcții esențiale în organismul uman. Cea mai cunoscută dintre acestea este stimularea procesului de vindecare a rănilor.

Modul de folosire:

Uleiul din semințe de susan este un produs nelipsit în bucătăria indiană, japoneză, chineză, coreeană și arăbească, fiind ideal în sotarea legumelor sau în preparate cu fructe de mare, carne de vită, pește sau pui. Marinarea ingredientelor cu ulei de susan oferă o aromă bogată și delicioasă. Uleiul de susan se poate adăuga la mâncărurile din orez, peste brânza tofu sau în humus.

Uleiul de soia poate fi consumat în salate, deserturi reci, pentru marinarea cărnii, însă nu este indicat să fie folosit în prăjirea alimentelor.

Doza zilnică recomandată în cazul ambelor tipuri de ulei în cazul în care sunt consumate în stare naturală, adică nepreparat sau în mâncăruri, este de două lingurițe.

Pentru a înțelege mai bine cum putem folosi acest tip de ulei, în continuare o să vă prezentăm două tipuri de rețete.

Salată de ciuperci cu rucolla și roșii

Ingrediente:

 • 100 gr de ciuperci gălbiori;
 • 100 gr de rucolla;
 • 10 roșii cherry;
 • 50 gr de sâmburi de dovleac;
 • 2 linguri de ulei de susan presat la rece Elixir;
 • sare, piper, oregano, pătrunjel.

Modul de preparare: spălăm ciupercile, le ștergem cu un șervețel de hârtie și le tăiem. Încingem două linguri de ulei de susan presat la rece Elixir și punem ciupercile tăiate. Le călim aproximativ 10 minute, apoi le condimentăm cu sare, piper, pătrunjel și oregano. Amestecăm, le mai lăsăm un minut pe foc, iar apoi le scoatem într-un vas de salată. Spălăm roșiile și frunzele de rucolla și le adăugăm peste ciuperci, în vasul de salată. Punem peste ele sâmburii de dovleac și amestecăm, iar salata e gata.

Salată de paste cu pesto, rucolla, legume, mango și jambon

Ingrediente:

 • 200 gr de paste casareccia;
 • 100 gr de rucolla;
 • 150 gr de jambon;
 • 150 gr de pesto;
 • 1 mango;
 • 10 roșii cherry;
 • 10 ridichi;
 • 100 gr de porumb;
 • 50 gr de parmezan ras;
 • 3 linguri de ulei de soia Elixir;
 • sare, piper, pătrunjel,

Modul de preparare: într-o oală de dimensiune medie, punem la fiert 500 ml. de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj. După ce pastele s-au fiert le scurgem de apă, le punem într-un vas de salată, adăugăm pesto și amestecăm.

Spălăm frunzele de rucolla și le punem peste paste. Spălăm și tăiem rondele roșiile și ridichile, după care le adăugăm în vasul cu paste și rucolla. Mai punem porumbul și mangoul tăiat cubulețe, apoi amestecăm toate ingredientele. Pentru a termina salata, adăugăm două linguri de ulei de soia de primă presă Elixir, bucățile de jambon și presărăm parmezan ras. Le amestecăm încă o dată, iar masa este gata!

Sperăm că v-a plăcut articolul nostru de azi și nu uitați că, din 10 aprilie până în 10 mai, dacă achiziționați unul dintre produsele Elixir de pe www.uleielixir.ro sau din hypermarketurile Cora, puteți câștiga un bax de Oloi Tomnit care conține 12 sticle de 250 ml.