Ulei de rapiță vs. Ulei de armurariu

Continuăm serie de articole pe blog, în care comparăm beneficiile integrării în alimentație a uleiurilor din portofoliul nostru, cu două dintre cele mai îndrăgite produse: ulei de rapiță și uleiul de armurariu.

Trebuie să știți că ambele tipuri de ulei sunt obținute 100% din semințe, în urma unui proces tehnologic cu un aport termic scăzut, de sub 40 de grade Celsius. Astfel, acestea păstrează proprietăţiile naturale ale semințelor.

Proprietăți naturale:           

Uleiul de rapiță are un conţinut scăzut de grăsimi săturate și conține Omega 6 și Omega 3. Totodată, este foarte bogat în grăsimi nesaturate sănătoase, în special acid alfa-linolenic (ĂLA). El este foarte important de integrat în dietă, întrucât corpul nu îl produce singur. Studiile arată că prezenţa ĂLA ajută la protejarea inimii, prin efectele sale benefice asupra tensiunii arteriale, reducând colesterolul și efectele sale antiinflamatorii, conţine cantităţi importante de antioxidanţi, în special vitamina E, care este un antioxidant puternic solubil în lipide.

În timp ce, uleiul de armurariu presat la rece Elixir conține silimarină, adică un complex de substanțe antioxidante care fac ca acesta să aibă proprietăți hepato protectoare. Totodată, în ulei mai găsim și substanțe cartoenoide, vitaminele E, B, D, K, micro și macro elemente de: magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, zinc, aluminiu, cupru, crom vanadiu și acizi grași polisaturați de tip Omega 3 și Omega 6, esențiali pentru bună dezvoltare a organismului.

Beneficii pentru sănătate:

Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, uleiul de rapiţă presat la rece conţine un echilibru natural de omega 3, 6 și 9 , ceea ce îl face o sursă de acizi grași esenţiali. Conţine 55% acizi grași monosaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi. Cei mai importanți dintre aceștia sunt acizii Omega 3 și Omega 6, care ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, buna funcţionare a inimii și a creierului, la reducerea inflamaţiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului. Conţine un nivel ridicat de steroli, de lipide simple, substanţe extrem de benefice în luptă cu bolile de inimă. Uleiul de rapiţă este bogat în calorii. Cu toate acestea, conţinutul său de calorii provine de la grăsimi bune. Este deosebit de bogat în acizi mono-grași nesaturaţi cum ar fi acidul oleic, care constituie aproximativ 61% din grăsimile totale. Acidul oleic ajută la scăderea LDL sau „colesterolului rău” și creșterea HDL sau „colesterol bun” în sânge .

Pe lângă bine cunoscut efect pe care îl are pentru sănătatea ficatului, uleiul de armurariu are o concentrație mare de Omega 6 și Omega 9, acesta ajută la menținerea echilibrului hormonal și la reglarea metabolismului lipidic. Astfel îmbunătățește activitatea altor sisteme din organism și aspectul pielii.Vitaminele, mineralele, substanțele flavonoide, dar și proprietăţile sale coleretice, antibacteriene și antiinflamatorii ajută la îmbunătăţirea digestiei și în tratarea afecțiunilor tractului gastro-intestinal. Datorită conținutului de vitamina A și E, dar și de substanțe flavonoide, mangan, magneziu și clorofilă, uleiul de armurariu are un efect excelent asupra sistemului cardiovascular, respirator, endocrin, digestiv. Totodată, intensifică procesul de vindecare al rănilor, precum și pe cel al leziunilor de pe suprafața pielii.

Modul de folosire:

Uleiul de rapiță este considerat, de către nutriționiști, drept unul din cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit, datorită proprietăților sale. Fiindcă are un gust neutru, poate fi folosit la prepararea oricărui tip de rețetă, Deoarece are cel mai înalt punct de ardere, uleiul de rapiță este o alegere ideală pentru prăjit. Acesta poate fi încălzit la o temperatură mai ridicată, fapt care conduce la reducerea cantităţii de ulei absorbit în alimentele prăjite. Uleiul de rapiță mai poate fi folosit la: sosuri, fripturi, prăjituri, salate.

În timp ce uleiul de armurariu poate fi consumat, crud, dimineața și la prânz, cu 30 de minute înainte de masă sau în salate, sosuri, supe, ciorbe și terciuri.

Doza zilnică recomandată în cazul ambelor tipuri de ulei în cazul în care sunt consumate în stare naturală, adică ne preparat sau în mâncăruri este de două lingurițe.

Pentru a înțelege mai bine cum putem folosi acest tip de ulei, în continuare o să vă prezentăm două tipuri de rețete.

Spaghetti bolognese

Ingrediente:

  • 500 gr de spagetti
  • 500 gr de carne tocată de porc, sau amestec de carne de porc cu vită
  • 500 ml de suc de roșii
  • 1 ceapă roșie
  • 1 ardei kapia
  • 3 linguri de ulei de rapiță presat la rece Elixir
  • Sare, piper, busuioc, pătrunjel

Modul de preparare: într-un vas de dimensiune medie, punem la fiert 500 ml. de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

În timp ce pastele sunt pe foc, curățăm ceapă pe care o tocăm și spălăm ardeiul pe care îl tăiem cubulețe.

Încingem trei linguri de ulei de rapiță într-o tigaie, iar după ce uleiul s-a încins adăugăm ceapă și ardeiul pe care le călim cca. un minut. Punem apoi carnea în tigaie. Amestecăm și o călim cca. 2 minute, apoi adăugăm sucul de roșii și amestecăm. Lăsăm întreaga compoziție pe foc până ce carne se face. Amestecăm din când în când, iar la final condimentăm cu sare, piper, pătrunjel și busuioc, amestecăm și o mai lăsăm în un minut la foc mic.

După ce pastele sunt făcute, le stoarcem de apă și le lăsăm în tigaie. Când sosul e gata punem pastele în sos și le amestecăm.  Înainte de servire, în farfurie, adăugăm parmezan, iar masa e gata.

 

Salată verde de cartofi.

Ingrediente:

  • 8 cartofi mici
  • 4 ouă
  • 2 fire de ceapă verde
  • 2 fire de usturoi verde
  • 1 castravete
  • 2 smântână
  • 100 gr. de brânză feta
  • 2 linguri de ulei de armurariu
  • Sare, piper, pătrunjel și oregano.

Modul de preparare: punem la fiert ouăle și cartofii, între timp curăţăm ceapă și usturoiul, pe care le tăiem mărunt, apoi luăm castravetele și îl tăiem rondele. Punem toate legumele într-un vas de salată. După ce cartofii s-au făcut îi adăugăm în vas. Punem peste ingrediente două linguri de smântână, brânza feta, sarea, piper, pătrunjel, oregano și două linguri de ulei de armurariu presat la rece Elixir și amestecăm. Lăum ouăle le curățăm și le tăiem în jumătăți. Apoi le adăugăm peste salată, iar masa e gata.

Sperăm că va plăcut articolul nostru de azi, și nu uitați că din 10 aprilie până în 10 mai, dacă achiziționați unul din produsele Elixir de pe www.uleielixir.ro sau din hipermarketurile Cora puteți câștiga un bax de Oloi Tomnit ce conține 12 sticle de 250 ml.