Ulei de dovleac vs. Ulei de susan

Continuăm seria de articole în care comparăm beneficiile integrării în alimentație a uleiurilor presate la rece, cu analiza uleiului de dovleac și a celui de susan. Trebuie să știți că ambele produse sunt obținute prin presarea la rece a semințelor la temperaturi ce nu depășesc 30 de grade și, înainte de presare, semințele sunt curățate de impurități.

Proprietăți naturale:

Uleiul de dovleac Elixir este bogat în Omega 3, Omega 6 şi Omega 9. Totodată, acesta conține vitaminele A, complexul de vitamine B, vitaminele D, E, K , carotinoide, flavonoide, fosfolipide, acizi grași polinesaturați și mononesaturați. Aceste vitamine şi formula în care ele se află în ulei, fac ca absorbţia lor să se facă integral în organism, într-un interval de timp foarte scurt.

Uleiul din semințe de susan Elixir are un conținut ridicat de folat (vitamina B9) și de lecitină, proprietăți care îl fac un ingredient esențial, întrucât ajută la formarea celulelor și e un nutriment valoros pentru sistemul nervos, endocrin și cardiovascular. Acesta mai este bogat în vitaminele A, B, E, în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, metionină, fitosterol, dar  și minerale precum: calciu, mangan, potasiu, cupru, magneziu și zinc.

Beneficii pentru sănătate:

Este cunoscut faptul că proprietățile naturale ale uleiului obținut din semințe de dovleac sunt benefice pentru numeroase afecțiuni precum cele ale prostatei, ale aparatului urinar, ale căderii părului, reducând în același timp și colesterolul. Acesta este benefic în cazul tulburărilor emoţionale și beneficiază de cunoscutul efect antiparazitant. Este recomandată administrarea a 2 lingurițe pe zi, timp de 3-6 luni.

În schimb, uleiul obținut din semințe de susan este recunoscut pentru proprietățile sale antifungice și antibacteriene, pentru conținutul mare de magneziu, care ajută la reducerea presiunii arteriale, în cazul diabeticilor hipertensivi, dar și la prevenirea cancerului. Folosirea uleiului de susan te ajută să lupți împotriva infecţiilor virale şi bacteriene. În medicina Ayurveda, uleiul de susan este folosit ca agent antibacterian şi antiviral. Practicienii medicinei holistice folosesc uleiul de susan pentru tratarea gâtului iritat, a infecţiilor provocate de bacteriile stafilococice și de cele fungice.

Modul de folosire:

Uleiul din semințe de dovleac este recomandat pentru a se folosi în salate sau adăugat în diverse mâncăruri, precum supe cremă sau deserturi, însă fără a fi prăjit/fiert. Acesta nu trebuie prăjit.

Uleiul din semințe de susan este un produs nelipsit în bucătăria indiană, japoneză, chineză, coreeană și arăbească, fiind ideal în sotarea legumelor sau în preparate cu fructe de mare, carne de vită, pește sau pui. Marinarea ingredientelor cu ulei de susan oferă o aromă bogată şi delicioasă. Uleiul de susan se poate adăuga la mâncărurile din orez, peste brânza tofu sau în humus.

Doza zilnică recomandată în cazul ambelor tipuri de ulei, în cazul în care sunt consumate în stare naturală (adică nepreparat sau încorporat în mâncăruri) este de 2 lingurițe.

Pentru a înțelege mai bine cum putem folosi acest tip de ulei, în continuare o să vă prezentăm două tipuri de rețete.

Salată de spanac, cu portocale, ridichi, avocado, roșii:

 

Ingrediente:

Modul de preparare: pentru început, spălăm frunzele de spanac și le punem într-un bol de salată. Curățăm avocadoul, îl feliem, iar conținutul îl punem în vas. Spălăm ridichile și roșiile, iar apoi le tăiem rondele, curățăm și desfacem portocalele în felii. Luăm vasul de salată, adăugăm legumele tăiate, portocalele și porumbul. Adăugăm 2 linguri de ulei de dovleac presat la rece Elixir, amestecăm, iar salata e gata de servit.

Salată de ciuperci cu roșii, rucolla și semințe de dovleac:

Ingrediente

Modul de preparare: spălăm ciupercile, le ștergem cu un prosop de hârtie și le tăiem. Încingem două linguri de ulei de susan presat la rece Elixir și punem ciupercile tăiate. Le călim aproximativ 10 minute. La final le condimentăm cu sare, piper, pătrunjel și oregano, amestecăm și le mai lăsăm un minut pe foc, apoi le scoatem într-un vas de salată.

Spălăm frunzele de rucolla și roșiile pe care le tăiem, apoi, în jumătăți. Luăm vasul de salată, punem peste ciuperci frunzele de rucolla, roșiile, semințele de dovleac și amestecăm, iar salata e gata de servit.

Sperăm că v-a plăcut articolul nostru de azi și nu uitați că, din 10 aprilie până în 10 mai, dacă achiziționați unul dintre produsele Elixir de pe www.uleielixir.ro sau din hypermarketurile Cora puteți câștiga un bax de Oloi Tomnit care conține 12 sticle de 250 ml.