#MaiSănătos: ulei de soia vs ulei de dovleac

În această lună îți propunem să mănânci #MaiSănătos, folosind uleiurile presate la rece Elixir, așa că azi vă prezentăm beneficiile și proprietăţiile uleiurilor de soia și de dovleac. La final v-am pregătit două rețete #MaiSănătoase, și anume: salată de spanac cu somon afumat și toast cu avocado, ce se pregătesc în mai puțin de 15 minute.

Proprietăți naturale:

Uleiul de soia de primă presă Elixir este o sursă bogată de Omega 3 și Omega 6, acizi grași esențiali pentru funcționarea optimă a organismului, dar și o sursă naturală de vitamina K.

Uleiul de dovleac Elixir este bogat în Omega 3, Omega 6 şi Omega 9. Totodată, acesta conține vitaminele A, complexul de vitamine B, vitaminele D, E, K , carotinoide, flavonoide, fosfolipide, acizi grași polinesaturați și mononesaturați. Aceste vitamine şi formula în care ele se află în ulei, fac ca absorbţia lor să se facă integral în organism, într-un interval de timp foarte scurt.

Beneficii pentru sănătate:

Este cunoscut faptul că proprietățile naturale ale uleiului obținut din semințe de dovleac sunt benefice pentru numeroase afecțiuni precum cele ale prostatei, ale aparatului urinar, ale căderii părului, reducând în același timp și colesterolul. Acesta este benefic în cazul tulburărilor emoţionale și beneficiază de cunoscutul efect antiparazitant. Este recomandată administrarea a 2 lingurițe pe zi, timp de 3-6 luni.

În timp ce uleiul de soia este o sursă bună de steroli vegetali, în special β-sitosterol. Sterolii inhibă competitiv absorbția colesterolului la nivel intestinal și, astfel, acest ulei poate reduce nivelul colesterolului din sânge cu 10% până la 15%, scăzând totodată riscul de boli de inimă. Este o sursă importantă de vitamina E. Aceasta reprezintă o familie de opt componente antioxidante și previne deteriorarea celulelor prin inhibarea oxidării lipidelor (grăsimii) și formarea radicalilor liberi. Protejează vitaminele solubile în grăsimi de distrugerea prin oxidare și ajută la procesarea vitaminei A în organism. Totodată, uleiul de soia este o importantă sursă de vitamina K, o vitamină care are funcții esențiale în organismul uman. Cea mai cunoscută dintre acestea este stimularea procesului de vindecare a rănilor.

Modul de folosire:

Uleiul din semințe de dovleac este recomandat pentru a se folosi în salate sau adăugat în diverse mâncăruri, precum supe cremă sau deserturi, însă fără a fi prăjit/fiert. Acesta nu trebuie prăjit.

Uleiul de soia poate fi consumat în salate, deserturi reci, pentru marinarea cărnii, însă nu este indicat să fie folosit în prăjirea alimentelor.

Doza zilnică recomandată în cazul ambelor tipuri de ulei în cazul în care sunt consumate în stare naturală, adică nepreparat sau în mâncăruri, este de două lingurițe.

Salată de spanac cu somon afumat:

Ingrediente

Mod de preparare: spălăm frunzele de spanac și le punem într-un bol de salată. Spălăm ridichile și castravetele și le tăiem rondele, apoi le punem peste spanac. Adăugăm somonul tăiat bucăţele, sucul de pe o jumătate de lime sau lămâie, 2 linguri de ulei de soia de primă presă Elixir, sare, piper, pătrunjel și amestecăm. Obținem astfel o salată delicioasă și rapidă pentru masa de prânz.

Toast cu avocado și ciuperci cu susan.

Ingrediente

  • 50 gr de ciuperci brune
  • 2 avocado
  • 1 lime
  • 20 gr de semințe de susan
  • 4 felii de pâine prăjită
  • 2 linguri de ulei de susan
  • 2 linguri de ulei de dovleac
  • Sare, piper, pătrunjel, oregano.

Modul de preparare:pentru început ștergem cu un șervețel de hârtie ciupercile, pe care apoi le tăiem. Încingem două linguri de ulei de susan presat la rece într-o tigaie și adăugăm ciupercile. Le condimentăm cu sare, piper, pătrunjel și oregano și le călim. După ce acestea îşi pierd din consistență adăugăm semințele de susan, și le mai ținem pe foc până ce s-au făcut.

Tăiem avocadoul în jumătăți, iar cu linguriţă scoate miezul, pe care îl așezăm într-un bol. Stoarcem sucul de pe lime și îl punem peste miezul de avocado. Luăm o furculiţă și îl pisăm până obținem o pastă. Adăugăm două linguri de ulei de dovleac presat la rece peste pastă și amestecăm.

Luăm feliile de pâine, le ungem cu pastă de avocado, iar peste ele punem ciupercile, iar masa e gata.

Sperăm cu v-a plăcut articolul de azi, și nu uitați că în magazinul nostru online vă așteptăm cu produse.

Până data viitoare nu uitați să mâncați #MaiSănătos.