Legumele intră în categoria alimentelor care, în viziunea noastră, trebuie să se regăsescă cel puțin la una din mesele zilnice, deoarece pentru un stil de viață sănătos trebuie să îi oferim organismului nostru cât mai multe vitamine, proteine și acizi grași esențiali. De aceea, astăzi vă propunem o rețetă simplă, bogată în Omega 3 și Omega 6, potrivită persoanelor care au optat pentru un stil de viață vegan, aflate la dietă sau celor care, pur și simplu, simt nevoia de a face o pauză de la carne.
Ingrediente:
- 300 gr paste penne;
- 1 dovlecel mic;
- 2 morcovi;
- 1/2 ardei capia;
- 3 fire ceapă verde;
- 2 linguri ulei de rapiță presat la rece Elixir;
- 450 gr sos provensal;
- sare şi piper după gust;
- busuioc verde;
- condimente: ierburi diverse aromate sau parmezan pentru servit.
Modul de preparare al pastelor: Punem la fiert, într-o oală de dimensiune medie, 500 ml de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.
Modul de preparare al sosului de legume: Pentru început curăţăm şi spălăm bine legumele, apoi punem wok-ul pe foc şi turnăm în el 2-3 linguri de ulei de rapiță presat la rece. Între timp trebuie să tăiem ceapa rondele, ardeiul să îl tocăm mărunt, dovlecelul cubulețe mici, iar morcovul felii subţiri.
Călim legumele în uleiul încins timp de aproximativ 7-8 minute (nu trebuie să fie foarte moi, ci ușor crocante). Turnăm deasupra sosul provensal (sos de roșii cu legume) și potrivim cu sare şi piper. Sosul conține deja condimente, așadar ar fi bine să gustați înainte. Lăsăm totul să fiarbă aproximativ 5 minute, amestecând din când în când. Pastele scurse de apă și trecute pe sub un jet de apă rece, le răsturnăm în wok şi le amestecăm cu sosul cu legume. Le servim calde, presărând deasupra busuioc, ierburi uscate aromate sau parmezan.
Uleiul de rapiță presat la rece – sursă bogată de Omega 3 și Omega 6
Uleiul de rapiță presat la rece ajută la scăderea colesterolului „rău” din sânge, la buna funcționare a inimii şi a creierului, la reducerea inflamaţiilor, dar şi la dezvoltarea normală a organismului, mulțumită concentrației mari de Omega 3 și Omega 6. Acesta este considerat de către nutriționiști unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit, datorită proprietăţilor sale. Fiindcă are un gust neutru, acesta poate fi folosit la prepararea oricărui tip de rețetă.
Voi ce preparate gătiți cu ulei de rapiță?