Paste carbonara gătite cu Oloi Tomnit de la Adi Hădean

În călătoria noastră în lumea pastelor ne oprim, astăzi, în regiunea Iaziala din Italia și preparăm faimoasele paste carbonara. Originea rețetei este una controversată, deoarece există mai multe legende care fac referire la modul de apariție. Cea mai cunoscută dintre acestea spune că numele pastelor vine de la „carbonari” (muncitori care făceau cărbuni de lemn în pădurile din Apenini). Aceștia, primeau zilnic câteva ingrediente pentru trai (paste, ouă, costiță, brânză), iar cu ele puteau să-și pregătească la locul de muncă (în pădure) o mâncare sățioasă și care să le confere caloriile necesare. O altă legendă spune că un soldat american de culoare a inventat rețeta după eliberarea Romei. Se spune că el și-ar fi folosit produsele din rația zilnică (brânză și bacon) în combinație cu pastele locale.

Noi am adaptat puțin rețeta originală, am înlocuit spaghetele cu pene iar, costița cu bacon. În plus, am adăugat câteva linguri de Oloi Tomnit de la Adi Hădean care conține ulei de floarea soarelui, ulei de rapiță și ulei de soia din semințe presate la rece.

Ingrediente:

  • 250 gr paste (penne, spaghete, etc.);
  • 200 gr bacon
  • 200 ml (1 cutie) de smântână lichidă de gătit;
  • 100 gr de parmezan;
  • 1 gălbenuş de ou;
  • 2 linguri de Oloi Tomnit de la Adi Hădean;
  • sare;

Modul de preparare al pastelor: Punem la fiert, într-o oală de dimensiune medie, 500 ml de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Modul de preparare al sosului: Baconul se taie felii subțiri și se călește în 2-3 linguri de Oloi Tomnit de la Adi Hădean. Când începe să se rumenească bine, încorporăm smântâna lichidă de gătit, amestecând uşor continuu, la foc mic.

Într-un castron se separă gălbenușul de albuș și vom folosi numai gălbenușul. Acesta se amestecă bine până când compoziția devine omogenă.

Când sosul de smântână şi bacon devine uşor îngroșat, se adăugă gălbenuşul de ou şi se amestecă imediat, cu mișcări rapide, până ce oul se coagulează ușor. Se adăugă un praf de sare, piper proaspăt, iar la final se adăugă parmezanul şi se amestecă uşor încă 10-20 de secunde, pe foc mic. Înainte de servire noi am mai adăugat 2 linguri de Oloi Tomnit de la Adi Hădean peste paste și le-am amestecat, iar în farfurie am mai pus puțin parmezan.

Oloi Tomnit de la Adi Hădean conține 70% ulei de rapiță, 20% ulei de floarea soarelui și 10% ulei de soia. Aceste ingrediente îl fac un ulei foarte versatil în bucătărie, îl putem folosi pentru aromarea salatelor sau pentru a prăji ouă. Acesta este bogat în acizi grași mononesaturaţi și polinesaturaţi și conține complexul de vitamine E, B și K.

Suntem curioși: voi cum preparați acestă rețetă?