#MaiSănătos-ulei de floarea soarelui vs ulei de rapiță

Azi analizăm două dintre cele mai îndrăgite produse din portofoliul nostru: uleiul de floarea soarelui și uleiul de rapiță, ambele obținute prin presarea la rece a semințelor, după ce au fost curățate de impurități. După presare, uleiul este decantat timp de o lună, păstrându-se astfel intacte gustul și aroma.  La final v-am pregătit și două rețete delicioase pe care le puteți prepara indiferent de momentul zilei, și în care explicăm cum pot fi folosite uleiurile Elixir.

Proprietăți naturale:

Uleiul de floarea soarelui presat la rece Elixir, este o sursă bogată de vitamina E, B, Omega 3 și Omega 6. Totodată acesta este o sursă bogată în minerale esenţiale precum calciu, fier, mangan, zinc, magneziu, seleniu, cupru. Minerale joacă un rol vital în mineralizarea oaselor, producerea de celule roșii și enzime, producţia de hormoni, precum și în reglementarea activităţilor musculare cardiace și scheletice.

Uleiul de rapiță are un conținut scăzut de grăsimi săturate și conține Omega 6 și Omega 3. Totodată, este foarte bogat în grăsimi nesaturate sănătoase, în special acid alfa-linolenic (ĂLA). Acesta este foarte important de integrat în dietă, întrucât corpul nu îl produce singur. Studiile arată că prezența ĂLA ajută la protejarea inimii, prin efectele sale benefice asupra tensiunii arteriale, reducând colesterolul, precum și prin efectele sale antiinflamatorii. Conține cantități importante de antioxidanți, în special vitamina E, care este un antioxidant puternic solubil în lipide.

Beneficii pentru sănătate:

Este cunoscut faptul că proprietățile naturale ale uleiului obținut din presarea semințelor de floarea soarelui la rece ajută la detoxifierea organismului, la  prevenirea bolilor cardiovasculare dar și la creșterea şi dezvoltarea musculaturii şi oaselor, în special la copii. Din punct de vedere nutritiv, floarea soarelui este bogată în Omega 3 și Omega 6, vitamina E, are un conținut ridicat de lecitină, ceea ce ajută la întărirea sistemului nervos. Efectele benefice sunt resimțite și la nivelul activității sistemului endocrin și regenerarea celulară a organismului, datorită proprietăților sale antioxidante.

Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, uleiul de rapiță presat la rece conține un echilibru natural de Omega 3, 6 și 9, ceea ce îl face o sursă de acizi grași esențiali. Conține 55% acizi grași mononesaturați, acid oleic, acid linoleic, acizi saturați. Cei mai importanți dintre aceștia sunt acizii Omega 3 și Omega 6, care ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, la buna funcționare a inimii și a creierului, la reducerea inflamațiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului. Conține un nivel ridicat de steroli, de lipide simple, substanțe extrem de benefice în lupta cu bolile de inimă. Uleiul de rapiță este bogat în calorii. Cu toate acestea, conținutul său de calorii provine de la grăsimi bune. Este deosebit de bogat în acizi mono-grași nesaturați, precum acidul oleic, care constituie aproximativ 61% din grăsimile totale. Acidul oleic ajută la scăderea LDL (colesterolului „rău”) și la creșterea HDL (colesterolul „bun”) în sânge.

Modul de folosire:

Uleiul de floarea soarelui presat la rece Elixir, este ideal pentru marinarea cărnii, folosit ca dressing în salate, pentru preparate la cuptor, sau maioneză. Acesta nu este recomandat a fi folosit la prăjit, deoarece astfel își pierde din proprietăţile naturale.

Uleiul de rapiță este considerat, de către nutriționiști, drept unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit, datorită proprietăților sale. Fiindcă are un gust neutru, poate fi folosit la prepararea oricărui tip de rețetă. Întrucât are cel mai înalt punct de ardere, uleiul de rapiță este o alegere ideală pentru prăjit. Acesta poate fi încălzit la o temperatură mai ridicată, fapt care ajută la reducerea cantității de ulei absorbit în alimentele prăjite. Uleiul de rapiță mai poate fi folosit la: sosuri, fripturi, prăjituri, salate.

Doza zilnică recomandată în cazul ambelor tipuri de ulei, în cazul în care sunt consumate în stare naturală, adică nepreparate sau în mâncăruri, este de două lingurițe.

Pui umplut la cuptor.

Ingrediente:

  • 4 bucăți de piept de pui fără os
  • 100 gr de cașcaval
  • 50 gr de spanac,
  • 10 roșii cherry
  • 6 linguri de ulei de rapiță presat la rece Elixir
  • Sare, piper, oregano, pătrunjel condimente de pui picant

Modul de preparare: Dăm cașcavalul pe răzătoare iar apoi spălăm roșiile pe care le tăiem rondele. Luăm bucăţile de piept de pui și te tăiem în jumătate, dar nu până în capăt, ci numai cât a crea un buzunăraș. Adăugă, peste pui, câteva frunze de spanac, cașcaval și roșii, apoi închidem buzunărașul. Repetam aceeaşi acțiune cu fiecare bucată de pui. Apoi punem 6 linguri de ulei de rapiță presat la rece Elixir într-un vas yena, așezăm carnea de pui în el și condimentăm cu sare, piper, oregano, pătrunjel și condimente de pui. Adăugăm în vas 3 pahare de apă călduţă, și îl punem la cuptor la temperaturi de 180 de grade. Lăsăm pui cca 40 de minute până s-a pătruns. Apoi îl scoate pe farfurie iar masa e gata.

Pui pe grill cu avocado și roșii

Ingrediente:

Modul de preparare:

Pentru început punem carnea de pui la marinat cca 30 de minute, în 3 linguri de ulei de floarea soarelui presat la rece amestecat cu sare, piper, pătrunjel și oregano. Apoi încingem tava grill și așezăm puiul pe ea, întorcându-l de pe o parte pe cealaltă până se prăjește. Cât timp puiul stă pe foc, curățăm avocadoul pe care îl tăiem apoi fâșii, dăm cașcavalul pe răzătoare și tăiem roșiile rondele.

După ce carnea de pui s-a făcut, punem deasupra cașcaval, roșii și avocado, iar masa e gata.

Sperăm că v-a plăcut articolul nostru de azi și nu uitați că în magazinul nostru online așteptăm cu reduceri de preț.

Până data viitoare nu uitați să mâncați #MaiSănătos!