#MaiSănătos: sarmale pregătite cu ulei de rapiță presat la rece Elixir

Cele mai cunoscute preparate din gastronomia românească sunt sarmalele. Există o mulțime de rețete care ne învață cum să le preparăm, cu diferite ingrediente. Astăzi, noi vă propunem să înlocuiți uleiul clasic pe care îl folosiți atunci când le gătiți, cu uleiul de rapiţă presat la rece Elixir. Deoarece acesta are un gust neutru, aroma fiecărui ingredient se va evidenția mai mai bine. Sărbătorile de iarnă nu sunt la fel, dacă în casă nu miroase a sarmale proaspete, așa că o să vă povestim cum le preparăm noi.

Ingrediente:

  • 2 verze acre, medii;
  • 1 kg de carne tocată de porc;
  • 300 gr de carne tocată de vită;
  • 2 cepe tocate mărunt;
  • câteva felii de slănină bine afumată;
  • 100 gr de orez;
  • 100 ml de ulei de rapiță presat la rece Elixir;
  • 150 gr de bulion;
  • cimbru uscat;
  • piper măcinat și piper boabe;
  • 2-3 foi de dafin;
  • boia de ardei dulce;
  • sare, după gust.

Modul de preparare: Pentru început, desfacem foile de varză și le ținem în apă rece 30-40 de minute. Între timp, amestecăm carnea tocată de porc cu cea de vită, o condimentăm cu sare, cimbru uscat, 1 linguriță boia de ardei dulce și 1/4 linguriță piper măcinat.

Urmează să curățăm ceapa și usturoiul, pe care le tăiem solzișori, apoi spălăm orezul și îl scurgem de apă. Punem 50 ml de ulei de rapiță la încins într-o tigaie, punem ceapa la călit și amestecăm, să nu se ardă. Adăugăm usturoiul și orezul. Lăsăm ingredientele pe foc 1-2 minute, după care le lăsăm să se răcească și le amestecăm cu carnea tocată.

Trecem la varză unde, cu un cuțit mic, cu vârf ascuțit, îndepărtăm cotoarele și nervurile groase, lăsând doar partea mai fină din foaia de varză, pentru a se rula perfect pe carne. Cotoarele, nervurile și restul de varză nefolosită, le tocăm fideluță și le folosim la final, înainte de a pune sarmalele pe foc.

Punem foaia de varză în mâna stângă și așezăm câte o lingură din compoziția de umplut, cam la jumătatea foii. Rulăm foaia de varză, împachetând-o la un capăt sub formă de plic, iar marginile de la capătul celălalt le introducem ușor în interior, presându-le cu degetul. Comprimăm ușor sarmalele în palmă, strângând pumnul, să mai creăm goluri prin carne, pentru a lăsa loc orezului să se dezvolte, cu mare grijă să nu se desfacă la capete.

Luăm o cratiță și punem puțin ulei de rapiță presat la rece Elixir. Așezăm un rând de varză tocată, presărăm puțin cimbru uscat, câteva boabe de piper, frunzele de dafin rupte în bucăți și le stropim cu bulionul diluat cu puțină apă. Așezăm un rând de sarmale, iar între ele punem felii de slănină afumată. Repetăm aranjamentul până terminăm sarmalele, apoi mai punem puțin bulion și le acoperim cu foi de varză.

Adăugăm apă, până când sarmalele sunt ușor acoperite.

Punem un capac peste vas și îl dăm la cuptor, la foc mic spre mediu (145-150 grade), pentru aproximativ 3 ore sau până când sarmalele vor fi gata. După ce au trecut cele trei ore, încălzim cuptorul la 180 de grade, luăm capacul de pe vas și îl punem înapoi pentru încă o oră.

Noi recomandăm să le serviți cu smântână și mămăliguță. Aici găsiți cum preparăm noi mămăliga.

De ce este această rețetă #MaiSănătoasă?

Uleiul de rapiță presat la rece ajută la scăderea colesterolului „rău” din sânge, la buna funcționare a inimii și a creierului, la reducerea inflamațiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului, mulțumită concentrației mari de Omega 3 și Omega 6. Acesta este considerat, de către nutriționiști, drept unul din cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit, datorită proprietăților sale. Fiindcă are un gust neutru, poate fi folosit la prepararea oricărui tip de rețetă.

Sperăm că vă place rețeta noastră de azi și nu uitați că vă așteptăm cu noi oferte, în magazinul online!

Până data viitoare, nu uitați să mâncați cât #MaiSănătos!