#MaiSănătos: Importanța integrării în alimentație a uleiului de susan presat la rece

Uleiul din semințe de susan presat la rece este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale, ce oferă beneficii imense asupra pielii, părului, dinților, dar și a oaselor. Acesta este utilizat în gastronomia cu specific oriental și în practicile medicale Ayurveda. Uleiul din semințe de susan Elixir este obținut din semințele curățate de impurități și, ulterior, prelucrate prin metoda presării la rece, la temperaturi care nu depășesc 40 de grade. Această tehnologie, care imită metoda tradițională de extragere a uleiului, e preferabilă pentru că păstrează integral proprietățile nutritive ale semințelor.

De ce este important să integrăm în alimentația zilnică uleiul de susan presat la rece?

  1. Datorită proprietăților sale antifungice și antibacteriene, poate sprijini menținerea igienei cavității bucale. Un remediu din medicina Ayurvedică prescrie clătirea zilnică a gurii cu o lingură de ulei de susan, timp de 10 minute. Știința occidentală a confirmat validitatea acestui tratament. Această procedură, cunoscută drept „mestecarea uleiului” (eng. „oil pulling”), acționează asupra plăcii bacteriene și a tartrului, previne halena (respirația neplăcută), întărește gingiile și înălbește dinții.
  2. Deoarece are un conținut mare de magneziu, acesta ajută la reducerea presiunii arteriale, în cazul diabeticilor hipertensivi, dar și la prevenirea cancerului. O cercetare publicată în Jurnalul American de Nutriție Clinică ne arată faptul că aportul suplimentar de magneziu scade riscul de cancer colorectal. Astfel, fiecare 100 de mg de magneziu suplimentate în dietă, diminuează riscul îmbolnăvirii cu aproximativ 12%. Magneziul se regăsește din abundență în acest tip de ulei.
  3. Te ajută să te protejezi împotriva razelor UV. Semințele de susan ajută corpul să lupte cu efectul de alterare a ADN-ului pe fondul acțiunii radiațiilor. Mai multe studii efectuate asupra cobailor de laborator expuși direct la razele UV au arătat că rozătoarele hrănite cu semințe de susan au trăit mai mult decât cele care nu au primit acest aliment.
  4. Te ajută să menții frumusețea și sănătatea pielii, datorită conținutului bogat de zinc și colagen, făcând țesutul cutanat mai elastic și mai fin.

Mai multe informații despre beneficiile acestui tip de ulei, le poți găsi aici:

Acesta este un produs nelipsit în bucătăria indiană, japoneză, chineză și coreeană, fiind ideal în sotarea legumelor sau în preparate cu fructe de mare, carne de vită, pește sau pui. Marinarea ingredientelor cu ulei de susan le oferă o aromă bogată și delicioasă. Uleiul de susan se poate adăuga la mâncărurile din orez, peste brânza tofu sau în humus. Mai jos ți-am pregătit o rețetă în prepararea căreia am folosit ulei de susan.

Paste cu pui, ciuperci, spanac și alune.

Ingrediente

  • 200 gr de piept de pui dezosat;
  • 150 gr de paste;
  • 100 gr de ciuperci portobello sau crimini;
  • 100 gr de spanac;
  • 100 gr de smântână de gătit pentru paste;
  • 50 gr de alune sărate;
  • sare, piper, organo, pătrunjel;
  • 4 linguri de ulei de susan presat la rece Elixir.

Modul de preparare a pastelor: într-o oală de dimensiune medie, punem la fiert 500 ml. de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Modul de preparare: Pentru început, tăiem puiul cubulețe, apoi încingem 2 linguri de ulei de susan Elixir într-o tigaie wok și adăugăm bucățile de piept de pui. După ce s-au rumenit, le scoatem pe o farfurie. Tăiem ciupercile și spălăm spanacul, apoi mai punem 2 linguri de ulei de susan Elixir în tigaie și adăugăm ciupercile, le condimentăm cu sare, piper și pătrunjel și le lăsăm la călit cca. 5 minute. Adăugăm spanacul și alunele pe care le lăsăm în tigaie 2 minute, timp în care amestecăm. Urmează să punem smântâna și să mai condimentăm încă o dată cu sare, piper, pătrunjel și oregano. La final, adăugăm pastele.

Sperăm că v-am convins să dați o șansă acestei rețete și așteptăm părerile voastre.

Până data viitoare, nu uitați să mâncați cât #MaiSănătos!