#MaiSănătos: despre varietatea alimentară + rețetă de paste cu ciuperci, roșii și porumb

Impactul pe care îl au alimentele asupra stării noastre de sănătate este primul pas care ne determină să ne îndreptăm spre o alimentație #MaiSănătoasă. Stilul de viață reprezintă suma alegerilor mici pe care le facem în fiecare zi, deoarece acestea au un impact pe termen scurt sau lung asupra organismului. O alimentație echilibrată ne ajută să avem o digestie mai uşoară, mai multă energie și ne ajută să îi oferim corpului nostru vitaminele, mineralele și acizii esențiali pentru buna funcționare. Unul dintre principiile stilului de viață sănătos este varietatea alimentară.

Ce presupune varietatea alimentară?

Ei bine, deoarece avem un organism complex, pentru ca acesta să funcționeze corect, avem  nevoie de o cantitate variată de nutrimente, pe care le putem extrage din mai multe grupe de alimente pe care le consumăm. Nutrimentele au fost clasificate în trei mai categorii: macronutrienți, micronutrienți şi fitonutrienți.

Primii, adică macronutrienții, sunt compuși implicați în procesele vitale ale organismului, fiind necesari mereu în cantități mari. Aceștia sunt: proteinele, grăsimile și carbohidrați. Unii specialiști consideră că: cele mai sănătoase diete sunt cele bogate în grăsimi sănătoase și scăzute în carbohidrați. Așadar ei recomandă consumul de semințe și ulei presat la rece, datorită faptului că produsele din această categorie sunt bogate în Omega 3, Omega 6 și o mulţime de vitamine și minerale.

Varietatea alimentară mai înseamnă să avem o dietă echilibrată, adică să avem un plan alimentar conceput în așa fel încât, pe parcursul unei săptămâni, să consumăm fructe și legume crude, carne, semințe, dar, în același timp, să nu renunțăm la micile noastre plăceri.

Dacă vrei să citești mai multe despre principiile stilului de viață sănătos, pe www.maisanatos.uleielixir.ro ți-am pregătit un interviu cu medicul dietetician Diana Porumb.

Un exemplu de rețetă pe care o poți integra în planul de alimentație sunt: pastele cu ciuperci, roșii și porumb gătite în ulei de rapiță cu dressing de ulei de cânepă presat la rece Elixir.

Ingrediente:

 

Modul de preparare a pastelor: într-o oală de dimensiune medie, punem la fiert 500 ml. de apă cu sare. După ce apa începe să clocotească, adăugăm pastele și le lăsăm la fiert conform instrucțiunilor de pe ambalaj.

Modul de preparare a sosului: pentru început, curățăm ciupercile cu o hârtie sau un prosop, iar apoi le feliem. Încingem 2 linguri de ulei de rapiță presat la rece Elixir într-o tigaie wok, apoi adăugăm ciupercile. Amestecăm continuu, până acestea se rumenesc. Întrucât ciupercile lasă apă, noi nu am mai adăugat în plus. După ce acestea sunt gata, adăugăm roșiile, porumbul, pătrunjel proaspăt, oregano, sare și piper și le mai lăsăm pe foc încă aproximativ 2 minute. La final, adăugăm pastele și amestecăm. Înainte de servire, punem peste paste o lingură de ulei de cânepă presat la rece Elixir.

De ce este acestă rețetă #MaiSănătoasă?

Răspunsul e simplu: deoarece integrarea în alimentația zilnică a uleiului de cânepă presat la rece te ajută să previi problemele cardiovasculare, datorită faptului că este bogat în Omega 3. Acesta are un rol important în menținerea sănătății cardiovasculare, diminuând tensiunea arterială și nivelul de fibrogen, care este un marker-cheie în ateroscleroză și, totodată, ajută la reducerea trigliceridelor. Are un efect antiinflamator și antiartritic: acizii graşi Omega 3, care se regăsesc în uleiul din semințe de cânepă, ajută la producerea seriilor prostaglandin 3 (PG3), substanţe antiinflamatoare care funcţionează asemenea hormonilor. Acest tip de ulei vegetal oferă acizii graşi vitali în tratarea pe termen lung a afecţiunilor artritice (de exemplu artrita reumatoidă).

Uleiul din semințe de cânepă presat la rece Elixir poate fi consumat crud, iar doza zilnică recomandată este de 1 sau 2 lingurițe. Acesta poate fi consumat ca atare sau adăugat peste preparate calde, direct în farfurie, peste orez, varză, salate sau cartofi la cuptor.

Uleiul de rapiță presat la rece ajută la scăderea colesterolului „rău” din sânge, la buna funcționare a inimii și a creierului, la reducerea inflamațiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului, mulțumită concentrației mari de Omega 3 și Omega 6. Acesta este considerat, de către nutriționiști, drept unul din cele mai sănătoase uleiuri vegetale de gătit, datorită proprietăților sale. Fiindcă are un gust neutru, poate fi folosit la prepararea oricărui tip de rețetă.

Sperăm că vă place propunerea noastră și nu uitați că, în perioada 1 octombrie-1 decembrie, dacă achiziționați unul dintre produsele Elixir, puteți câștiga un City Break, un multicooker Philips, un storcător de fructe, șorțuri și baxuri de ulei. Mai multe detalii găsiți pe: www.maisanatos.uleielixir.ro.