#MaiSănătos: Cum folosim uleiul presat la rece?

Uleiurile presate la rece fac parte din acea categorie a alimentelor care aduc o mulțime de beneficii organismului. În România nu se bucură de o popularitate ridicată, deoarece, trebuie să recunoaștem, majoritatea populației nu are cunoștințele necesare pentru a le folosi. Oamenii optează, mai degrabă, pentru uleiurile clasice și, astfel, nu se pot bucura de proprietățile uleiurilor presate la rece.

Noi, la Elixir, producem 8 tipuri de ulei presat la rece și un tip de ulei de primă presă. Beneficiile acestora reies din faptul că semințele sunt presate la temperaturi joase, de maxim 40 de grade. Semințele din care este extras uleiul sunt cultivate pe terenurile Dachim, compania producătoare a Uleiului Elixir, din Cluj.

Dar haideți să trecem mai departe și să povestim despre modul în care putem folosi aceste tipuri de ulei.

 

Uleiul de floarea soarelui presat la rece Elixir.

Majoritatea clienților noștri erau foarte sceptici, la început, în privința acestui tip de ulei. Însă, după ce l-au testat, au rămas plăcut impresionați, întrucât gustul semințelor de floarea soarelui este păstrat 100%. Uleiul de floarea soarelui presat la rece este recomandat să fie consumat dimineața. O lingură, pe stomacul gol, stimulează funcțiile biliare, albește dinții, optimizează fluxul sanguin și are un efect tonic asupra organismului. Din punct de vedere nutritiv, floarea soarelui este bogată în Omega 3 și Omega 6, vitamina E și are un conținut ridicat de lecitină, care ajută la întărirea sistemului nervos. Efectele benefice sunt resimțite și la nivelul activității sistemului endocrin și în regenerarea celulară a organismului, datorită proprietăților sale antioxidante.

Uleiul de primă presă de floarea soarelui Elixir poate fi folosit la orice tip de rețetă gătită în cuptor, la coacerea prăjiturilor sau în salate.

Uleiul de rapiță presat la rece Elixir.

Uleiul de rapiţă presat la rece conţine un echilibru natural de Omega 3, 6 și 9, ceea ce îl face o sursă de acizi grași esenţiali. Conţine 55% acizi grași monosaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi. Cei mai importanți dintre aceștia sunt acizii Omega 3 și Omega 6, care ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, la buna funcţionare a inimii și a creierului, la reducerea inflamaţiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului.

Gustul subtil de alune îl face să se preteze perfect la dressinguri, pește și diferite sosuri pesto sau poate fi ingredientul secret al unei porții de bruschete delicioase. De asemenea, este un substitut ideal și sănătos pentru margarină, în domeniul patiseriei. Totodată, uleiul de rapiță Elixir poate fi folosit în preparatele prăjite, datorită timpului scurt în care ajunge la o temperatură ridicată, dar și în prepararea mâncării la cuptor.

Ulei de soia de primă presă Elixir.

Acest tip de ulei este obținut din prima presare a semințelor de soia. Pentru a scoate substanțele nocive din boabele de soia, acestea sunt încălzite, apoi presate, pentru a se obține uleiul. De aici și denumirea de ulei de primă presă. Uleiul de soia este o sursă naturală de vitamina K și magneziu, astfel încât acesta ajută la menținerea sănătății sistemului osos.

Uleiul de soia poate fi folosit în prepararea rețetelor indiene sau asiatice, poate înlocui untul sau margarina în realizarea rețetelor pentru prăjituri sau poate fi folosit în aromarea fripturilor. Uleiul de soia Elixir nu este indicat să fie folosit în prăjirea alimentelor.

Uleiul din semințe de dovleac Elixir.

Cel mai popular produs al nostru, uleiul de dovleac este obținut din presarea la rece a semințelor nedecorticate și neprăjite. Așadar, în acesta se regăsește gustul specific al dovleacului și o mulțime de beneficii naturale, printre care și acizii grași de tip Omega 3.

Proprietățile sale sunt benefice pentru numeroase afecțiuni, precum cele ale prostatei, ale aparatului urinar, ale părului, reducând în același timp și colesterolul. Acesta este benefic în cazul tulburărilor emoţionale și beneficiază de cunoscutul efect antiparazitant. Este recomandată administrarea a 2 lingurițe pe zi, timp de 3-6 luni.

Uleiul din semințe de dovleac Elixir se folosi în salate sau poate fi adăugat în diverse mâncăruri, precum supe cremă sau deserturi, însă fără a fi prăjit/fiert.

Uleiul din semințe de in Elixir.

Uleiul din semințe de in Elixir, obținut prin presarea la rece, este cel mai bogat ulei vegetal în Omega 3, fiind o sursă pură de sănătate. Pe lângă Omega 3, acesta mai conține cantități semnificative de Omega 6 și Omega 9, acizi grași esențiali pentru buna dezvoltare a organismului și a sistemului nervos.

Doza zilnică recomandată este de 1 sau 2 lingurițe. Acesta poate fi utilizat crud sau în salate.

Uleiul din semințe de cânepă Elixir.

Uleiul din semințe de cânepă presat la rece Elixir conține raportul optim de Omega 3 și Omega 6. Un dezechilibru în acest raport predispune la oboseală și duce la accelerarea evidentă a unor boli, precum reumatismul, afecțiunile dermatologice și afecțiunile cardiovasculare.

Uleiul din semințe de cânepă presat la rece Elixir poate fi consumat crud, iar doza zilnică recomandată este de 1 sau 2 lingurițe. Acesta poate fi consumat ca atare sau adăugat peste preparate calde, direct în farfurie, peste orez, varză, salate sau cartofi la cuptor.

Uleiul din semințe de susan presat la rece Elixir.

Acest tip de ulei a început să câștige tot mai multă popularitate și se regăsește, din ce în ce mai mult, pe rafturile din bucătăriile românilor. Uleiul din semințe de susan Elixir are un conținut ridicat de folat (vitamina B9) și de lecitină, proprietăți care îl fac un ingredient esențial, întrucât ajută la formarea celulelor și e un nutrient valoros pentru sistemul nervos, endocrin și cardiovascular.

Uleiul din semințe de susan presat la rece Elixir poate fi folosit în alimentație, dar și în cure, în doze zilnice, pentru tratarea diferitelor afecţiuni. Acesta este un produs nelipsit în bucătăria indiană, japoneză, chineză, coreeană și arabă, fiind ideal în sotarea legumelor sau în preparate cu fructe de mare, carne de vită, pește sau pui. Marinarea ingredientelor cu ulei de susan dă o aromă bogată şi delicioasă. Uleiul de susan se poate adăuga la mâncărurile din orez, peste brânza tofu sau în humus.

Ulei din semințe de armurariu presat la rece Elixir

Folosit încă de pe vremea romanilor, uleiul de armurariu este unul dintre cele cunoscute remedii naturale folosite în tratarea bolilor ficatului. Uleiul din semințe de armurariu presat la rece Elixir conține silimarină, adică un complex de substanțe antioxidante care-l fac să aibă proprietăți hepatoprotectoare.

Acesta poate fi folosit în scop terapeutic, precum și alimentar. Uleiul de armurariu poate fi consumat crud, dimineața și la prânz, cu 30 de minute înainte de masă sau în salate, sosuri, supe, ciorbe și terciuri.

Oloi Tomnit de la Adi Hădean.

Este un produs românesc, 100% natural, creat cu grijă pentru a extrage cel mai bun gust din semințe. Oferă consistență și o savoare aparte ingredientelor dintr-o salată, dar poate fi și condiment, conferind o notă distinctă și un gust bogat fripturilor. Oloi Tomnit îmbină beneficiile uleiului de rapiță, cu gustul intens al uleiului de floarea-soarelui, sporit de aroma uleiului de soia.