#MaiSănătos: chifteluțe cu susan și orez cu legume

Nelipsite de pe masa de sărbători, chiftelele fac parte din acea categorie de preparate îndrăgite de întrega familie. La cât de ușor sunt de preparat, și la câte rețete pot fi găsite, suntem siguri că și vouă vă plac. Pentru că tot am intrat în spiritul Crăciunului, azi vă prezentăm o rețetă de chifteluțe cu susan și orez cu legume, pe care le-am pregătit cu ulei de susan presat la rece Elixir, ideale pentru cină sau, de ce nu, de pregătit pentru sărbătorile ce urmează.

Ingrediente:

  • 500 gr de carne tocată amestec;
  • 2 linguri de pesmet;
  • 250 gr de susan;
  • 1 ou;
  • 100 gr de orez;
  • 100 gr de mazăre;
  • 3 morcovi;
  • 50 ml de ulei de susan presat la rece Elixir;
  • sare, piper, pătrunjel și oregano.

Modul de preparare: Punem carnea tocată într-un vas, adăugăm 2 linguri de pesmet, 1 ou spart, o lingură de ulei de susan presat la rece, sare, piper, pătrunjel, oregano, doi căței de usturoi pisați și semințele de susan. Amestecăm compoziția și modelăm chiftelele. Noi le-am făcut biluțe.

După ce le modelăm, punem ulei de susan presat la rece într-o tigaie la încins, iar apoi adăugăm chiftelele. Le prăjim pe toate părțile.

Între timp, punem 250 ml de apă la fiert, după ce apa începe să clocotească, adăugăm orezul. Condimentăm cu sare și piper și îl lăsăm la fiert. Apa de pe acesta va scădea, așa că trebuie să mai adăugăm, din când în când, până când orezul e fiert.

Curățăm morcovii și îi tăiem felii subțiri. Punem o lingură de ulei de susan la încins într-o tigaie și călim morcovii timp de 3 minute, adăugăm mazărea și le lăsăm pe foc încă aproximativ 5 minute. La final, amestecăm legumele cu orezul.

Înainte de servire punem pe o farfurie orezul și chifteluțele.

De ce este această rețetă #MaiSănătoasă?

Uleiul din semințe de susan presat la rece este unul dintre cele mai cunoscute remedii naturale, ce oferă beneficii imense asupra pielii, părului, dinților, dar și a oaselor. Acesta este utilizat în gastronomia cu specific oriental și în practicile medicale Ayurveda. Uleiul din semințe de susan Elixir este obținut din semințele curățate de impurități și, ulterior, prelucrate prin metoda presării la rece, la temperaturi care nu depășesc 40 de grade. Această tehnologie, care imită metoda tradițională de extragere a uleiului, e preferabilă pentru că păstrează integral proprietățile nutritive ale semințelor. Uleiul din semințe de susan Elixir are un conținut ridicat de folat (vitamina B9) și de lecitină, proprietăți care îl fac un ingredient esențial. Ajută la formarea celulelor și e un nutrient valoros pentru sistemul nervos, endocrin și cardiovascular. Acesta mai este bogat în vitaminele A, B, E, în acizi grași mononesaturați și polinesaturați, metionină, fitosterol, dar și minerale precum: calciu, mangan, potasiu, cupru, magneziu și zinc.

Sperăm că v-a plăcut propunerea noastră de azi și nu uitați să mâncați cât #MaiSănătos!