Astăzi vă prezentăm o rețetă ușoară, ideală de gătit pentru micul dejun din weekend: cartofi dulci la cuptor gătiți cu ulei de rapiță presat la rece și ulei din semințe de armurariu Elixir.
Cartofii dulci sunt cunoscuți în întreaga lume datorită faptului că sunt bogați în antioxidanți, reprezintă o sursă excelentă de carbohidranți și sunt sănătoși pentru tractul digestiv. ,,100 de grame de cartof dulce gătit (copt sau fiert) are puţin peste 100 de calorii, 24 de grame de sodiu, 195 mg de potasiu, 6 grame de fibre, 3.6 grame de proteine, 12 grame de zaharuri, calciu, fier, 37% din necesarul zilnic de vitamina A, 16% din doza zilnică recomandată de vitamina B6, 10% din necesarul de vitamina B5, 15% din DZR de potasiu şi 28% din cea de mangan”, sursa aici! Aceștia pot fi consumați fierți sau copți.
În cazul în care nu știați, acest tip de cartof a fost cultivat timp de mii de ani de către incași, iar în prezent, datorită beneficiilor lor s-au râspândit în țări din Asia, America și insulele Pacificului, China fiind cea mai mare țară care îi cultivă. Acum că știm câteva informații despre cartofii dulci, hai să ne apucăm de gătit.
Ingrediente:
- 4 cartofi dulci;
- 100 gr de bacon sau șuncă;
- 4 ouă (deasupra);
- 2 linguri de ulei de rapiță presat la rece Elixir;
- 2 linguri de ulei din semințe de armurariu presat la rece Elixir;
- sare, piper, pătrunjel, oregano.
Mod de preparare: pentru început, spălăm bine cartofii, iar apoi îi tăiem în jumătăți și îi ungem cu ulei de rapiță presat la rece Elixir. Încălzim cuptorul la 180 de grade. Așezăm cartofii într-o tavă pe folie de copt și îi punem la cuptor aproximativ 60 de minute (sau până devin moi). După ce sunt gata, îi scoatem și cu o lingură înlăturăm o parte din miez. Tăiem baconul cubulețe, îl punem în cartofii în mod egal și condimentăm cu sare și piper. Punem deasupra ouăle crude, câte unul în fiecare cartof, presărăm cu sare, piper, pătrunjel și oregano, iar apoi punem tava înapoi la cuptor pentru 20 de minute. După ce oul este gata, scoatem tava. Înainte de servire adăugăm câteva 2 linguri de ulei din semințe de armurariu presat la rece, iar masa e gata.
De ce este acestă rețetă #MaiSănătoasă?
Deoarece uleiul din semințe de armurariu presat la rece Elixir este unul dintre cele reductibile remedii naturale folosite în tratarea bolilor ficatului. Uleiul se obţine prin presarea la rece a semințelor care au fost curățate, întâi, de impurități, iar apoi presate la temperaturi sub 30 de grade. Totodată, în ulei mai găsim și substanțe cartoenoide, vitaminele E, B, D, K, micro și macro elemente de: magneziu, potasiu, fier, mangan, calciu, seleniu, zinc, aluminiu, cupru, crom vanadiu și acizi grași polisaturați de tip Omega 3 și Omega 6, esențiali pentru buna dezvoltare a organismului. Uleiul din semințe de armurariu presat la rece Elixir poate fi folosit în scop terapeutic, precum și alimentar. Acesta poate fi consumat crud, dimineața și la prânz, cu 30 de minute înainte de masă sau în salate, sosuri, supe, ciorbe și terciuri.
Spre deosebire de alte uleiuri vegetale, uleiul de rapiţă presat la rece Elixir conţine un echilibru natural de Omega 3, 6 și 9, ceea ce îl face o sursă importantă de acizi grași esenţiali. Conţine 55% acizi grași monosaturaţi, acid oleic, acid linoleic, acizi saturaţi. Cei mai importanți dintre aceștia sunt acizii Omega 3 și Omega 6, care ajută la scăderea colesterolului rău din sânge, buna funcţionare a inimii și a creierului, la reducerea inflamaţiilor, dar și la dezvoltarea normală a organismului. Uleiul de rapiță Elixir poate fi folosit atât la preparatele prăjite, datorită timpului scurt în care ajunge la o temperatură ridicată, cât și la prepararea mâncărurilor la cuptor.
Sperăm că v-a plăcut rețeta noastră de astăzi și vă așteptăm în magazinul nostru online, unde v-am pregătit reduceri speciale!