Uleiul presat la rece transpune într-o formă consumabilă valențele terapeutice ale materiei vegetale. Propietățile benefice include conținutul mai ridicat de substanțe minerale care sunt partial eliminate prin rafinare.

Floarea soarelui

Originară din sudul Americii de Nord, a fost cultivată pentru ulei în stepele Rusiei. Tot aici s-au făcut primele încercări de extragere a uleiului din semințele sale. Uleiul de floarea soarelui e bogat în acizi grași polinesaturați. În medicina populară românească, se folosește ca emolient, laxativ. Se recomandă consumul dimineața, o lingură pe stomacul gol, pentru stimularea funcțiilor biliiare, albirea dinților, optimizarea fluxului sanguin, efectul tonic asupra organismului. Din punct de vedere nutritiv, e bogată în Omega 3 și Omega 6, vitamina E, are un conținut mare de lecitină, ceea ce ajută la întărirea sistemului nervos. Efectele benefice mai sunt resimțite și la nivelul  activității sistemului endocrin și regenerarea celulară a organismului, datorită proprietăților sale antioxidante.

Soia

Provine din câmpiile Asiei de Est, și e una dintre cele 5 plante sacre ale regiunii, celelate fiind meiul, grâul, orzul și ciumiza. Ea are puternice proprietăți de reducere a colesterolului, datorită acidului arahedonic. Binefacerile ei se extind și la ameliorarea ulcerului gastric și cel duodenal. Vitaminele A si E au efecte antioxidante, ajută la eliminarea toxinelor din organism, ajută la îmbunătățirea oxigenării țesuturilor și a metabolismului. 

Rapița

Este una din cele mai importante plante oleaginoase, alături de soia și palmier. Uleiul de rapiță e bogat în proteine (38-42 %), glucide și săruri minerale. El conține acizi grași care îmbunătățesc funcționarea creierului, previne bolile degenerative. Datorită vitaminei E are și proprietăți antioxidante și regenerative la nivel celular. Două linguri de ulei de rapiță pe zi sunt suficiente pentru a acoperi 98% din necesarul zilnic de Omega 3, acest acid gras cu rol esential în regenerarea creierului și inimii.