Uleiurile presate la rece, bogate în acizi grași nesaturați, trebuie conservate în intuneric și la temperature scăzută (în partea de jos a frigiderului) pentru a permite păstrarea aromei originale. Se consuma în cel mult 12 luni de la deschiderea recipientului.

Uleiul presat la rece are o aromă superioară, de aceea este recomandat să fie folosit în preparate reci, care evidențiază această calitate – dressinguri, sosuri, preparate care nu depășesc puntul de ardere al uleiului.

Punctul de ardere marchează temperatura maximă la care poate fi încălzit uleiul, dincolo de care acesta începe să se degradeze, își pierde propiretățile nutritive, devenind toxic pentru organism.

Punctul de ardere al uleiurilor presate la rece

În cazul în care  folosiți ulei presat la rece în preparatele încălzite, recomandarea este să-l adăugați la final, pentru a fi siguri că nu atinge punctul său de ardere sau în cazul preparatelor la cuptor, să setați temperatura sub punctul de ardere al uleiului pe care-l utilizați.

Temperaturile până la care pot fi încălzite uleiurile presate la rece sunt:

Ulei de floarea soarelui: 107°C;
Uleiul de soia: 177°C
Uleiul de rapiță: 190-204°C

Vă oferim în cadrul rubricii Rețele alese diferite rețete, cu specific tradițional-românesc, dar și mediteranean, toate punând în valoare gustul si rafinamentul uleiurilor Elixir presate la rece și de primă presă. Vă invităm să le încercați!

Muștar raw

raw-home-made-mustard-10

Ingrediente:
•boabe de muștar – 3 linguri
•ulei de floarea soarelui presat la rece – 2 linguri
•sare de Himalaya – 1/2 linguriță
•oțet de mere – 2 linguri
•turmeric – 1/2 linguriță
•piper negru măcinat – 1/2 linguriță
•sirop de agave – 1 linguriță
•apă de izvor – cât este necesar
•caju – facultativ, după gust

Mod de preparare:
Hidratăm boabele de muștar în apă timp de 8 ore și nuca de caju, 4 ore.
Amestecăm toate ingredientele în robotul cu lama în S, până când avem o compoziție omogenă.

Salată de spanac cu maioneză din muștar raw

Ingrediente:
•spanac – 1 castron
•muștar – 1 lingură
•lămâie – zeama de la 1 bucată
•ulei de floarea-soarelui presat la rece – 3 linguri
•smântână de caju – 10 linguri
•usturoi – 1 cățel
•sare de Himalaya – după gust
•piper – după gust

 

Mod de preparare:
Facem o maioneză din muștar, ulei, sare, piper, lămâie. Tocăm mărunt spanacul, putem să îl mărunțim la final și în robotul cu lamă în formă de S. Apoi adăugăm maioneza, usturoiul și smântâna și le amestecam până se omogenizează toate ingredientele. Poftă bună!

Zacuscă raw

Ingrediente:
•pulpă de floarea-soarelui – 1 cană
•roșii cherry – 6 bucăți
•roșii uscate – 3 linguri
•ardei capia – 2 ardei
•rădăcină țelină – 1/2 bucată
•usturoi – 4 căței
•lămâie – zeama de la 1/2 bucată
•ulei de floarea-soarelui presat la rece – 2 linguri
•busuioc uscat – 1 linguriță
•oregano uscat – 1 linguriță
•peperoncini – după gust
•sare de Himalaya – după gust
•apă de izvor – cât este necesar

Mod de preparare:
Folosim pulpă din semințe de floarea-soarelui rezultată de la lapte sau, daca nu avem, facem o pastă din semințe de floarea soarelui hidratate 8 ore în apă de izvor. Roșiile uscate se hidratează pentru 10-15 minute, după care se storc de apă. Se taie ardeii și țelina în bucăți mici. Folosim condiment uscate – busuioc și oregano – măcinate fin.
Punem toate ingredientele în robotul cu lamă în formă de S și le mixăm bine, până rezultă o compoziție cremoasă. Atenție! Punem apă doar atât cât să obținem consistența optimă, ca în cazul rețetei clasice de zacuscă, pentru a putea să o întindem pe pâine fără să curgă.

Varză à la Cluj

Ingrediente:
• hrișcă – 200 g
• miez de nucă – 100 g
• morcov ras – 1 bucată
• ceapă – 1 bucată
• pătrunjel verde – 1 legătură
• varză murată – 1 castronel
• cimbru uscat măcinat – 1 linguriță
• ulei de floarea soarelui presat la rece – 1 lingură
• sare de Himalaya – după gust
• piper măcinat – după gust
• smântână de caju – după gust

Mod de preparare:
Hrișca se hidratează 8 ore. Răzuim morcovul, tocăm ceapa și pătrunjelul mărunt, tăiem varza foarte fin.
Se amestecă cu lingura, într-un castron, toate ingredientele. Servim cu smântână de caju. Să aveți poftă!

Pastă picantă din cartofi dulci

Ingrediente:
• cartof dulce – 1 bucată
• avocado – 1 bucată
• muștar – 1 linguriță
• miez de nucă – 1/2 cană
• lămâie – zeamă de la 1/2 bucată
• ceapă – 1/2 bucată
• pătrunjel verde – 1 legatură
• ulei de floarea soarelui presat la rece – 5 linguri
• chimen măcinat – 1/2 linguriță
• sare de Himalaya – după gust
• sos de soia – după gust
• piper măcinat – după gust

Mod de preparare:
Cartoful și avocado se taie cubulețe mici, ceapa se taie cât mai mărunt și pătrunjelul se toacă. Cartoful, muștarul, avocado și uleiul se amestecă foarte bine în robotul cu lamă în S, până devine o cremă foarte fină. Se adaugă condimentele, sosul de soia și se mai amestecă puțin până se omogenizeză. Pasta se pune într-un castron, se adaugă ceapa și pătrunjelul și se amestecă totul cu o lingură de lemn.

Supă rece de roșii (Gazpacho)

Ingrediente:
• 1 kg roșii coapte
• 2 castraveciori
• 1 ardei
• 3-4 căței usturoi
• 1 ceapă mică
• 1 felie pâine
• 2 linguri suc lămâie
• 100 ml ulei presat la rece de floarea soarelui
• 150 ml apă
• oregano
• sare, piper

Mod de preparare:
Punem pâinea în apă, la înmuiat și o lăsăm așa până pregătim restul ingredientelor.
Spălăm legumele și le tăiem în bucăți.
Punem în blender pâinea stoarsă de apă, legumele tăiate, uleiul, apa, sucul de lămâie și condimentăm totul cu sare, piper și oregano, după gust. Mixăm toate ingredientele până obținem o pastă. Se trece apoi supa printr-o sită și ce rămâne din ea se aruncă. Se pune supa la frigider până în momentul servirii. Poftă bună!

Fusilli cu legume și chili

Ingrediente:
• 300 gr paste fusilli
• 1/2 dovlecel
• 1/2 ardei roșu
• 1/2 ardei verde
• sare
• piper
• ulei de floarea soarelui presat la rece
• 300 ml bulion
• 1 linguriță zahar
• 1/2 linguriță pastă chili
• frunzulițe de busuioc

Mod de preparare:

Se fierb pastele în apa clocotită cu sare. Când sunt gata, se strecoară, se trec sub un jet de apă rece și se lasă să se scurgă.

Dovlecelul se curăță de coajă și de semințe apoi se taie feliuțe. Se pune la călit în uleiul încins și se amestecă din când în când. La fel se taie și ardeii și se pun în tigaie. Se sărează puțin și se lasă până se înmoaie puțin legumele. Se pune pasta chili, se toarnă bulionul și se lasă să dea câteva clocote. Se condimentează cu sare și piper după gust și se adaugă apoi zahărul. La final, se pun pastele, se amestecă bine, se lasă împreună 2-3 minute după care se servesc garnisite cu frunze proaspete de busuioc.

Legume cu ulei de soia

Ingrediente:
• 1 morcov
• 1 vânătă
• 1 dovlecel
• 1 sfert conopidă
• 1 ceapă albă
• 1 ceapa rosie
• 3 ardei grași de culori diferite
• ulei Elixir de soia de primă presă
• sare
• piper

 

Mod de preparare:

Se curăță legumele, apoi se taie fâșii morcovul, vânăta, dovlecelul și ardeiul, ceapa se taie solzișori, iar conopida se desface în buchețele. Ceapa se călește 5 minute, în ulei de soia, apoi se adaugă celelalte legume și le lași să se pătrundă la foc mic, până se auresc. La final, stropești legumele cu puțin ulei de soia si adaugi sare și piper, după gust.

Rață cu susan

Ingrediente:
• o rață – cca 3 kg
• susan – 100 gr
• sos de soia – 3 linguri
• ulei Elixir de floarea soarelui de primă presă – 200 ml
• morcov tocat – 600 gr
• usturoi tocat – 500 gr
• ceapă tocată – 500 gr
• un fir de praz
• verdeață tocată
• oțet – 2 linguri
• sare
• piper
• amidon

 

Mod de preparare:

Rața se porționează, se fierbe în apă cu sare, piper și oțet, pentru aproximativ o jumătate de oră. Se încinge uleiul într-un vas mai încăpător și se prăjesc usturoiul, prazul, morcovul. Se aromatizează cu piper, susan și sos de soia, iar apoi se adaugă putin amidon, pentru ca sosul să capete consistență. Se pune rața peste acest sos și se amestecă pe foc circa două – trei minute. Se servește caldă.

Paste cu legume şi sos alb

Ingrediente:

  • 250 g penne
  • 3 linguri de ulei de răpită presat la rece
  •  1 cățel de usturoi
  • 1 jumătate de ceapă mică
  •  jumătate de ardei gras roșu și verde
  •  200 g ciuperci champignon
  • 6 roşii cherry
  • 100 gr măsline verzi/colorate fără sâmburi
  • 200 gr smântâna lichida pt. gătit
  •  sare & piper
  •  parmezan pentru servire

 

Mod de preparare:

Tăiem ceapă şi o punem în uleiul de răpită încins la tigaie, pe urma adăugăm usturoiul tocat şi ciupercile tăiate bucăţele. Le lăsăm la calit timp de 30 secunde, după care adăugăm ardeiul tăiat bucăţele.

Adăugăm măslinele şi roşiile cherry tăiate în 4, pentru încă 2 minute după care adăugăm smântâna lichida. Le lăsăm la foc mediu timp de 2-3 minute amestecând, până când textura devine uşor cremoasă.

Adăugăm sarea şi piperul după gust şi amestecăm sosul cu pennele fierte în prealabil în apă cu sare şi strecurate și răcite într-un jet de apă rece.

Adăugăm puţin parmezan deasupra pastelor direct în farfurie.